čtvrtek 3. března 2016

Začínáme s ABAPem 1, 'Hello world'.

Přístup k SAPu máme již zajištění (viz příspěvěk Kde získat přístup k systému SAP), takže se můžeme směle pustit do "programování" .-). A jako první nás nečeká nic jiného než HELLO WORLD.

Jasně a stručně :):

1) Spustíme se transakci SE38. Pozn.: je dobré mít často používané transakce mezi oblíbenými transakcemi. Do složky Favorites transakci vložíte pomocí Insert transaction v menu Favorites (Ctrl+Shift+F4).

2) Do pole Program zadáme název programu. Název musí začínat vždy písmenem Z (případně Y). Někdy bývá také zvykem za písmeno Z přidat iniciály autora. Ostatním kolegům tak může být hned jasné, kdo daný program spáchal. Pak podtržítko a výstižný název. V mém případě tedy např. ZLS_Hello_World a dáme Create.

3)  Objeví se dialog a v něm zadáme celý název programu (Title). V atributech zadáme typ Executable program a status nastavíme na Test program. Po té program uložíme (Save).


4) Další dialog požaduje zadání transportního balíčku. Transporty zajišťují přenos mezi systémy - klienty. Standardně mají společnosti alespoň tři klienty: pro testování a vývoj, konsolidační systém (QA) a produktivní systém. My nikam nic přenášet nebudeme, takže program uložíme jako Local Object.

5) Nyní už jsme v editoru. Abychom vypsali "Hello world", stačí, když pod řádek REPORT ZLS_HELLO_WORLD (ano, vytváříme report), přidáme:

WRITE 'Hello world!'.

Změny se ukládají kombinací kl. Ctrl+S nebo kliknutím na ikonu diskety v menu

6) A teď důležitá věc. V nástrojové liště jsou mimo jiné tyto tři ikony:


Pomocí první (Ctrl+F2) zkontrolujeme správnou syntaxi. Druhou (Ctrl+F3) program aktivujeme, což je vždy nezbytné před spuštěním. Spuštění provedeme kliknutím na třetí ikonu (F8).

Pokud máme v jedné chvíli více neaktivovaných objektů (nemusí jít pouze o program), tak se zobrazí tabulka s neaktivními objekty. V ní stačí vybrat náš program a potvrdit fajfkou (Enter).


Nemusíte vždy spouštět všechny funkce postupně za sebou (kontrola, aktivace, spuštění). Program s chybami se vám ale neaktivuje (pokud to dodatečně nepovolíte, což ale správnou funkčnost samozřejmě nezařídí). A stejně tak ne vždy chcete program rovnou spouštět.

7) Až se pokocháte výsledkem, do kódu se vrátíte pomocí zeleného tlačítka zpět s šipkou doleva (F3). Zpět do stromového menu se dostanete postupně pomocí stejného tlačítka nebo pomocí žlutého tlačítka Exit (Shift+F3). Uložili jste změny, že? Pokud ne, v klidu, objeví se výzva k uložení :).


Jinak závěrem ještě jeden tip. Stiskem tohoto tlačítka z menu (Create New Session):
vytvoříte další...session :), tedy spustíte další okno s novou instancí, což se může opravdu hodit.


Tak a to je vše. Nyní už umíte programovat v ABAPu .-).



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář. Pokud byste se chtěli stát pravidelnými příspěvovateli do tohoto blogu, kontaktujte mne prosím.